Tips / info

Här nedanför kan du läsa om olika tips gällande matplats och toalett för din katt. Dessutom information från veterinär om chipmärkning och fästingar.

Matplatsen

En bra bricka att servera katten mat och vatten på är IKEAs skomatta BAGGMUCK. Den har kanter som hindrar vatten från en tippad skål att rinna ut på golvet.
En del katter vill ha vattenskål och matskål stående en bit ifrån varandra. Ofta dricker de hellre ur en skål som är blank/rostfri på insidan eller från en vattenfontän. Det finns flera olika varianter som passar för katter.


MAT
Royal Canins "MOTHER & BABYCAT" ultra soft mousse och torrfoder är den mat våra kattungar får först när de kan börja äta annan mat och inte endast dia. Båda är för kattungar 1-4 månader. Men även för en dräktig eller digivande kattmamma.


BOZITA. Även det för dräktiga och digivande honor och för kattungar. En fördel med det märket är att flera av deras sorter är "Grain Free". Dvs. de innehåller inget spannmål. Det märket övergår vi så småningom till och även våra äldre/vuxna katter äter Bozita.
En ytterligare fördel med Bozita är att det är svenskt och därmed blir transporterna kortare.Det finns flera olika sorters kattsand som är antingen klumpbildande eller inte klumpbildande.
Vi föredrar en klumpbildande variant. Med en sådan är det lättare att rensa i toaletten. Då håller sig ströet fräschare och räcker längre.
Den sort vi använder och som våra kattungar är vana vid är Cat's Best.
Det är ett naturligt komposterbart strö gjort av träfibrer och utan tillsatser.
Det säljs både i mindre och större förpackningar.


Själva toaletten finns det flera olika märken och varianter av. Toaletter med eller utan kåpa, toalettskåp med toalettlåda, lådor som är anpassade för att stå i hörn, m.fl. Man kan också använda en vanlig förvaringslåda från t.ex. Jysk. En sådan har högre kanter än en vanlig kattlåda.
 

Toaletten

Det är bra att låta märka och registrera sin katt: Våra kattungar chipmärks och registreras innan leverans.

Chipmärkning

Nålen, som du ser på bilden är ganska grov. En katts hud blir "segare" med åren. Därför är det är enklare att chipmärka en ung katt. Nålen förs in under huden mellan skulderbladen. Chipet "trycks/sprutas" in. Chipet innehåller ett ID-nummer som ska registreras. Chipmärkning utförs av veterinär och av andra personer som har utbildning för det.

Örontatuering
På katter utförs det endast av veterinär. Detta för att katten måste sövas ner.

Veterinären

Fästingar.  

Under sommartider kan det vara bra att ge sin utegående katt ett skydd mot fästingar och diverse andra småkryp.
På apoteket kan du receptfritt köpa ett medel som heter Frontline. Det är dospipetter som man använder för att lägga en liten droppe på kattens nacke. Medlet skyddar generellt mot ohyra i 3-7 veckor beroende på vilken sorts ohyra det gäller. Det minskar också risken att katten har med sig fästingar i pälsen när den kommer in. Fästingar som kan överföras till oss människor när vi t.ex. klappar katten.

På apoteket kan du även köpa olika fästingplockare eller fästinglasso.


Fästingar kan bära på Borelia och Ehrlichia. Båda två sjukdomar som kan få mycket allvarliga konsekvenser.


OBS! Frontline ska enligt innehållsförteckningen INTE användas på KANINER!